Sorkkahoito on nykyaikaisen maatilan rutiineihin kuuluva hoitomuoto, jolla lypsykarja pidetään terveenä, tyytyväisenä ja tuottavana pidempään. Usein hoidetut sorkat kestävät kulutusta pidempään ja toimivat vakuutuksena ikääntymisen varalle.
Hoito on hyvä tehdä kaksi kertaa vuodessa tai jopa kolme kertaa vuodessa riippuen tilan ja pihaton olosuhteista sekä karjan vaatimuksista. Yksi hoitokerta vuodessa on usein liian vähän korkeatuottoiselle lypsykarjalle, ja tämä voi aiheuttaa ongelmia karjan terveydessä, tuotannossa ja tiineydessä. On siis parasta sijoittaa säännölliseen sorkkahoitoon ongelmien ja vaivojen välttämiseksi tulevaisuudessa.
Sorkkahoidon edut lypsykarjalle
Sorkkahoitaja aloittaa työnsä asentamalla työvälineistön paikalleen. Tämän jälkeen sorkille tehdään silmämääräinen tarkastus, josta siirrytään varsinaisen hoidon pariin. Epäsäännöllisesti hoidetut sorkat aiheuttavat kertyviä ongelmia vuosien saatossa. Lehmän jalan asento saattaa muuttua, jos sorkkia ei ole hoidettu asianmukaisesti, mikä aiheuttaa lehmälle kipua ja stressiä. Tällöin lehmän terveys kärsii ja sairaudet alkavat kertyä yksi toisensa perään. Maidon tuotannossa alkaa ilmetä selkeitä vaikeuksia. Epäterve lehmä ei tule myöskään tiineeksi, mikä aiheuttaa ongelmia lisääntymisessä. Säännöllisellä sorkkahoidolla lehmä pysyy terveenä, hyvinvoivana ja tyytyväisenä vuosien ajan.
Huonosti hoidetut sorkat tuovat lisäkuluja
Huonosti hoidettu lehmä aiheuttaa useita lisäkustannuksia. Kivulias, stressaantunut ja sairas lehmä vaatii useampia siemennyskertoja, tuottaa vähemmän maitoa ja vaatii enemmän lääkkeitä sekä hoitoa. Huonosti hoidetuista sorkista johtuvat sairaudet pitkittyvät ja saattavat tarttua jopa terveisiin lehmiin.
Lehmien ongelmat ja sairaudet on siis parasta ratkaista ennen niiden leviämistä. Säännöllisellä sorkkahoidolla vältyt suurelta määrältä vaikeuksia ja ylläpidät karjan terveyttä ja kestävyyttä pitkälle tulevaisuuteen.